Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Οι δράσεις μας στο περιβάλλον - Ίδρυση Γραφείου Περιβάλλοντος

Μετά από αγώνες και με την άμεση συνεργασία των φορέων και όλων των πολιτών
η Θήβα κατάφερε και απέτρεψε την μονάδα καύσης απορριμμάτων.
Δημιουργήσαμε από την αρχή Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θηβαίων. Ολοι γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή.
Ειδικότερα:
• Το Τμήμα Περιβάλλοντος συνέταξε ολοκληρωμένη μελέτη αποκομιδής απορριμμάτων, που πρώτος σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Θηβαίων κατέθεσε προς έγκριση.
  • Βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή κ. Μιμίδη, για τον έλεγχο των επιπτώσεων χημικών και βαρέων μετάλλων στις αγροτικές καλλιέργειες τις περιοχής μας, καθώς δυστυχώς η Πολιτεία μέχρι σήμερα, και παρά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με το πρόβλημα αυτό.

    Προβαίνει σε συνεργασία με πανεπιστημιακά εργαστήρια στον έλεγχο του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας, αλλά και των αέριων τοξικών ρύπων.
• Προώθησε τη δράση της οικιακής κομποστοποίησης. Ο Δήμος Θηβαίων είναι από τους πρώτους πανελλαδικά Δήμους στη χώρα που διαθέτει, μέσω και του τμήματος Περιβάλλοντος, και της ΔΕΠΟΔΑΘ, δωρεάν κάδους κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων στους δημότες του.
Φύτευση λουλουδιών στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα


Καθαρισμός αστικών αλσυλλίων
• Προωθεί άλλες δράσεις στο πλαίσιο της ανακύκλωσης, όπως η ανακύκλωση των ηλεκτρικών λαμπτήρων.
• Υλοποίησε δενδροφυτεύσεις, προγραμματισμένες και σχεδιασμένες, και όχι κατά τύχη για λόγους εντυπώσεων.

Φύτευση φυσικού χλοοτάπητα στα παρτέρια
• Και βέβαια, στα πλαίσια του «Καλλικράτη» είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περισσότερες και ουσιαστικότερες αρμοδιότητες και ευθύνες για τον έλεγχο των βιομηχανικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Υπενθυμίζω, ότι με δική μας πίεση και πρωτοβουλία συστάθηκε από τη Νομαρχία Βοιωτίας το Κλιμάκιο Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος.
Για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι πεδίο συνθηματολογίας και εύκολης καταγγελίας. Είναι πεδίο συνεχούς, ουσιαστικής, επιστημονικής μέριμνας και δράσης. Αλλοι επέλεξαν να συνθηματολογήσουν πάνω στα προβλήματα που παρουσιάζει το περιβάλλον. Εμείς επιλέξαμε την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Στην θητεία μας επιχειρήσαμε να δώσουμε περισσότερο πράσινο σε όλο τον Δήμο.
Σε αυτή την προσπάθεια βάλαμε στην «πρώτη γραμμή» τα παιδιά μας, τους αυριανούς θεματοφύλακες του περιβάλλοντος.


Στην φωτογραφία ο Δήμαρχος με τους μαθητές της Α’ Τάξης περιβαλλοντικής ομάδας του 5ου Γυμνασίου Θήβας σε δεντροφύτευση έξω από το σχολείο.


ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Οι πολίτες του Δήμου μας έστειλαν το δικό τους μήνυμα

Για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Θηβαίων συμμετείχε στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία "Ώρα της Γης" που οργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις που έχει στη ζωή του πλανήτη.
Απο τις 8:30-9:30 το βράδυ της 27ης Μαρτίου, βυθίστηκαν στο σκοτάσι κτίρια και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης.





ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο Δήμος Θηβαίων και η Ν.Ε.Λ.Ε. Βοιωτίας συνδιοργάνωσαν πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα «Ρύπανση Φυσικού Περιβάλλοντος».
Σκοποί του προγράμματος ήταν:
1.Να κατανοήσουμε την αλληλεπίδραση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος.
2.Να γνωρίσουμε τις πηγές ρύπων και τις επιπτώσεις τους στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον.
3.Να ενημερωθούμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
4.Να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανακύκλωσης.
5.Να ανιχνεύσουμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

....ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ: Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων βιώνοντας τις συνέπειες της ρυπογόνου δράσης βιομηχανιών της περιοχής μας, από την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο,
ΟΜΟΦΩΝΑ
διαφωνεί με οποιαδήποτε παρά πέρα ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανιών και ζητά τον πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο των ήδη λειτουργουσών. Δηλώνουμε ότι συμπορευόμαστε με την καθολική αντίδραση των πολιτών της Βοιωτίας και αγωνιζόμαστε από κοινού με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς Ν.Α.Β.- Τ.Ε.Δ.Κ., αλλά και τις αυτόνομες πρωτοβουλίες από πολίτες του Νομού, για την απαγόρευση εγκατάστασης ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ρεύματος στην περιοχή μας.
(Μάϊος 2008)

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙ

Ο Δήμος Θηβαίων, το Δασαρχείο Θηβών και το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού  προχώρησαν σε συμβολική αναδάσωση του καμένου τμήματος του δάσους στο Μοσχοπόδι, τον Μάρτιο του 2008, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Την πρωτοβουλία συνέδραμαν η Δ/μια Εκπαίδευση, οι εθελοντές και άλλοι φορείς της πόλης.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε την φύτευση 68000 φυτορίων.