Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ύδρευση - αποχέτευση


ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΩΝΑ


Έπιασαν τόπο οι πιέσεις του Δήμου Θηβαίων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σε ότι αφορά την υδροδότηση των Δημοτικών Διαμερισμάτων Νεοχωρακίου και Ελεώνα από τον Μόρνο.
Η πρόταση του Δημάρχου Θηβαίων κ. Νίκου Σβίγγου στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ήταν η άμεση χρηματοδότηση εργασιών αναβάθμισης του διυλιστηρίου καθώς και η κατασκευή αγωγών για την μεταφορά του νερού στα Δημοτικά Διαμερίσματα
Έτσι εντός των ημερών υπογράφεται το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου ΠΕΚΑ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της ΕΥΔΑΠ, βάσει του οποίου και με χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια θα προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση των έργων αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Θήβας.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 16/04/2010 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΔΕΥΑΘ όπου συμμετείχαν, προσκεκλημένοι του Δημάρχου Θηβαίων και προέδρου της ΔΕΥΑΘ κ. Νίκου Σβίγγου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αρμόδιος για την διαχείριση των υδάτινων πόρων κ. Ανδρεαδάκης, η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο Δ/νων Σύμβουλος και στελέχη της ΕΥΔΑΠ, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο κ. Αναλυτής, ο Γενικός Διευθυντής και στελέχη της ΔΕΥΑΘ όπως επίσης και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ελεώνα και Νεοχωρακίου.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θηβαίων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ. Νικόλαος Σβίγγος τόνισε σχετικά:
«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο εγρήγορσης προκειμένου να καλύψουμε κενά που έχουν δημιουργηθεί στην λειτουργία της ΔΕΥΑΘ σε σχέση με την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων, για να υδροδοτηθεί όλος ο Καποδιστριακός Δήμος Θηβαίων. Η σύσκεψη που προκαλέσαμε τον περασμένο Απρίλη αποδίδει καρπούς και πρωταρχικός στόχος της σημερινής Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι η επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας σε σχέση με την ρύπανση των νερών της ύδρευσης και της άρδευσης. Ελπίζουμε ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες για τις μελέτες και την κατασκευή θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς προκειμένου το συντομότερο δυνατόν και οι κάτοικοι των Δημοτικών μας Διαμερισμάτων να έχουν καθαρό πόσιμο νερό».


ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ! 

Η ΔΕΥΑΘ μεταξύ των ετών 2007 και 2010 απασχολήθηκε κυρίως με δυο άμεσα καίρια ζητήματα
Αυτά είναι :
• Το ζήτημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης με κύριο χαρακτηριστικό το θέμα του χρωμίου στο πόσιμο νερό και
• Το ζήτημα της εξασφάλισης της οικονομικής επιβίωσης της ΔΕΥΑΘ και της εξυγίανσής της.
Στα πλαίσια αυτά, στον Τεχνικό και στο Διοικητικό – Οικονομικό Τομέα, οι κινήσεις που έγιναν είναι οι εξής:

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ – ΝΕΡΟ

Με τη διαπίστωση της ύπαρξης διαφόρων μορφών χρωμίου στο πόσιμο νερό η ΔΕΥΑΘ κινητοποιήθηκε άμεσα.
Άρχισε πυκνό πρόγραμμα μηνιαίων δειγματοληψιών σε όλα τα σημεία υδροληψίας και όλες τις δεξαμενές, ξεχωριστά από το τακτικό μηνιαίο πρόγραμμα ελέγχου του νερού.

Ανέθεσε στο Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του νερού των υδραγωγείων μας, βάσει του διατιθεμένου αρχείου αναλύσεων.

Διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα στις 7 Νοεμβρίου 2007 με θέμα «Πόσιμο Νερό και Μόλυνση του Περιβάλλοντος», η οποία προκάλεσε γενικότερα το ενδιαφέρον και από την οποία προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα.

Διοργάνωσε στις 21 Μαρτίου 2008, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, νέα Ημερίδα με θέμα το νερό, συμμετοχή επιστημόνων οι οποίοι έθεσαν συγκεκριμένα τα ζητήματα της ρύπανσης και του εξασθενούς χρωμίου στο περιβάλλον και στο νερό και παρουσίαση σχετικών μαθητικών εργασιών.

Διοργάνωσε εκδήλωση το Μάρτιο 2009 επίσης για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, όπου παρουσιάστηκαν οι εν τω μεταξύ εξελίξεις.

Απευθύνθηκε επανειλημμένα στις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες, έθεσε το πρόβλημα και ζήτησε οδηγίες. Η ανταπόκριση που υπήρξε δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ενθουσιώδης.

Δόθηκαν στοιχεία από το αρχείο μετρήσεων της ΔΕΥΑΘ, εντός και εκτός δικτύων, στην Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, προκειμένου να οδηγηθούν στον έλεγχο βιομηχανιών της περιοχής μας.

Τον Μάρτιο 2008 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Θηβών κατά των πιθανών ενόχων για τη ρύπανση των υπογείων νερών της περιοχής μας. Όπως έχουμε την πληροφορία, έχουν διατυπωθεί κατηγορίες και η υπόθεση, οδηγείται στο ακροατήριο.

Όσον αφορά τέλος το ζήτημα της Ύδρευσης, εξασφαλίστηκε η υδροδότηση της πόλης από το Υδραγωγείο Μόρνου, με νερό χωρίς χρώμιο ή άλλες ουσίες, όπως έχω ήδη αναφέρει. Έχει προγραμματιστεί η αναβάθμιση του Διυλιστηρίου μέσω συμπληρωματικών εργασιών κόστους 550.000€ οι οποίες προτείνεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα Θησέας.

Α. ΕΡΓΑ ΔΕΥΑΘ

1. Ολοκληρωμένα Έργα:
Άλλα έργα τα οποία κατασκευάστηκαν και ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2007 - 2010 είναι
• Αποπεράτωση του έργου Αντλιοστάσιο Κ. Αποχ. Αγωγού πόλεως Θηβών, προϋπολογισμού 155.000 €, έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ
• Κεντρικός Αγωγός Ύδρευσης από Δεξαμενή Στρατοπέδου Δήμου Θηβαίων. Το έργο με προϋπολογισμό μελέτης 175.697,58 € είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, δημοπρατήθηκε το 2008, έχει αποπερατωθεί και λειτουργεί. Με το έργο αντικαταστάθηκε ο παλιός αγωγός ο οποίος ήταν προβληματικός, με συχνές και μεγάλες ζημιές .
• Δίκτυα Ύδρευσης Ομβρίων και Ακαθάρτων Υδάτων Δήμου Θηβαίων. Το έργο αποτελείται από διάσπαρτους αγωγούς σε όλη την πόλη. Το έργο με προϋπολογισμό μελέτης 205.263,74 €, είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και δημοπρατήθηκε το 2008, έχει αποπερατωθεί και λειτουργεί.
• Κατασκευή Δικτύων Ύδρευσης Ακαθάρτων και Ομβρίων Υδάτων Συνοικίας Πινδάρου Πόλεως Θηβών. Το έργο που είναι ενταγμένο με 250.000 € στο πρόγραμμα Θησέας έχει αποπερατωθεί και λειτουργεί.
• Αποκαταστάσεις ασφαλτικών οδοστρωμάτων.

2. Υπό εκτέλεση έργα είναι:
• Δίκτυα Ύδρευσης, Ομβρίων και Ακαθάρτων περιοχής Συνοικισμού και λοιπών περιοχών με προϋπολογισμό 327.928,98 €. Έργο που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Θησέας και βρίσκεται στο στάδιο της εκτέλεσής του.
• Δύο εργολαβίες αποκατάστασης οδοστρωμάτων, στην πόλη και στα Δημοτικά Διαμερίσματα. Βρίσκονται στο στάδιο της εκτέλεσής τους.

3. Έχουν ενταχθεί ή προενταχθεί στο πρόγραμμα Θησέας τα εξής έργα ή μελέτες:
• Μελέτη Δεξαμενής Ύδρευσης Δήμου Θηβαίων, με προϋπολογισμό 50.000 €
• Μελέτη Κεντρικού Συλλεκτήρα Ομβρίων Υδάτων συνοικιών Πυρίου και Πινδάρου, Δήμου Θηβαίων, προϋπολογισμού 50.000 €.
• Υδροδότηση Τοπικού Διαμερίσματος Ελεώνα με προϋπολογισμό 295.000 €.
• Υδροδότηση Τοπικού Διαμερίσματος Μουρικίου με προϋπολογισμό 70.000 €.
• Αντιπλημμυρικά έργα Νεοχωρακίου με προϋπολογισμό 67.433,76 €. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και το έργο είναι στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
• Μελέτη Τηλεπίβλεψης – τηλεχειρισμού υδροδότησης Δ. Δ. Δήμου Θηβαίων με προϋπολογισμό 230.000 €.
• Υδροδότηση Τοπικού Διαμερίσματος Υπάτου με προϋπολογισμό 82.000 €.

Έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη με ως τώρα επιτυχία, εκστρατεία για την εξυγίανση της πόλης και την εξάλειψη των ανοικτών και παράνομων αποχετεύσεων.

Στα πλαίσια αυτά έγινε έλεγχος σε δρόμους και περιοχές με πρόβλημα ακάθαρτων νερών στα ρείθρα, για παράνομες συνδέσεις με αγωγούς ομβρίων καθώς και σε περιπτώσεις άρνησης σύνδεσης με το Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει αυξηθεί ο ρυθμός των συνδέσεων από 193 συνδέσεις το 2007, σε 261 συνδέσεις για 614 καταναλωτές (υδρόμετρα) το 2008 και το 2009 έγιναν 166 συνδέσεις σε 339 καταναλωτές. Επίσης έχουν γίνει τοπικές επεμβάσεις σε πολλά σημεία, έχουν τοποθετηθεί 8 υδροστόμια ομβρίων και έχουν τοποθετηθεί από συνεργεία της ΔΕΥΑΘ σε μικροεπεκτάσεις περίπου 400 μέτρα αγωγοί αποχέτευσης διαφόρων διαμέτρων.

Β. ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Έχει ξεκινήσει έντονη προσπάθεια για την τακτοποίηση και συμπλήρωση των αδειών των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων. Επί μέρους τα θέματα αυτά είναι:
1. Αδειοδότηση
Άδεια Διάθεσης Επεξεργασμένων Αποβλήτων
Το γνωστό θέμα Υλίκης – ΕΥΔΑΠ.
Άδεια Λειτουργίας
Εκδίδεται μετά την άδεια διάθεσης.
2. Διάθεση Λάσπης
Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΚΕΛ Θήβας, προβλέπει τη διάθεση των παραγόμενων βιοστερεών (λάσπη) στο ΧΥΤΑ, πλην όμως τούτο δεν προβλέφθηκε στην αντίστοιχη ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ, έτσι έχει σταματήσει η απόθεση βιοστερεών εκεί και γίνεται προσωρινή απόθεση εντός του γηπέδου του ΚΕΛ.

Για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος το οποίο εκκρεμεί σε όλη τη χώρα, εκτός των πόλεων όπου η λάσπη αποτίθεται στο ΧΥΤΑ, απαιτείται:
Μελέτη
Χρηματοδότηση
Περιβαλλοντική Αδειοδότηση
Η οριστική λύση του ζητήματος έχει διακηρυχθεί ότι θα γίνει ενιαία για όλη τη χώρα, ως τόσο συνεχίζονται προσπάθειες σε συνεργασία τόσο με τη ΔΕΠΟΔΑΘ όσο και αυτοτελώς.

3. Οικοδομική Άδεια κτιρίων Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός)
Ως εγκαταστάσεις αποχέτευσης (ΔΚΚ Αρ. 209.6) δεν απαιτείτο και δεν εκδόθηκε οικοδομική Άδεια για την κατασκευή του κτηρίου Διοίκησης του ΚΕΛ. Από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται ως κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΘ είναι ενδεχόμενο να απαιτηθεί η οικ. άδεια.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Έγινε προσπάθεια για αντιμετώπιση των οικονομικών και διοικητικών ζητημάτων της ΔΕΥΑΘ, τα οποία απειλούσαν την επιβίωσή της.

Εντός του 2007 έγινε αναθεώρηση του Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού της ΔΕΥΑΘ και αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών. Επίσης υπεγράφη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με το Σωματείο Εργαζομένων και αντιμετωπίστηκαν ανοικτά εργασιακά ζητήματα.

Με την αναθεώρηση του Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού της ΔΕΥΑΘ, εγινε πιο ορθολογική η κατανομή του προσωπικού στα τμήματα της επιχείρησης και στον τομέα των αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους. Επίσης έγινε κατά το δυνατόν περικοπή των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης.

Αποτέλεσμα των αναφερομένων παραπάνω, είναι η μείωση της οικονομικής ζημίας των χρήσεων 2007 και 2008 σε σύγκριση με τη χρήση 2006 κατά 48.476,00€ και 330.469,00€ αντίστοιχα. Για τη χρήση 2009, παρά τις πρόσθετες δαπάνες που απαιτήθηκαν για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών, προβλέπεται επίσης μειωμένη ζημία κατά 179.960 €.

Εξοφλήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία, Εργολάβους, κ.λ.π., ύψους 1.700.000 €. Η εξόφληση έγινε με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, δεκαετούς περιόδου εξόφλησης.

Έγινε τακτοποίηση – ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΥΑΘ προς την ΕΥΔΑΠ άτοκα και σε μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δόσεων. Οι σχετικές αποφάσεις εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΘ και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Έγινε εκσυγχρονισμός και αντικατάσταση του μηχανογραφικού συστήματος της ΔΕΥΑΘ, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες, τόσο για το σύστημα καταμέτρησης της κατανάλωσης όσο και για το σύστημα έκδοσης λογαριασμών Ύδρευσης.

Έγινε νέα διαρρύθμιση του κτιρίου διοίκησης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (Σταθμός Βιολογικού Καθαρισμού) για τη μεταφορά των γραφείων της ΔΕΥΑΘ. Σε πρώτη φάση έγινε η μεταφορά της Τεχνικής Υπηρεσίας στην συνέχεια η μεταφορά των υπολοίπων υπηρεσιών των Γραφείων, Διοίκησης και Διοικητικού Συμβουλίου.