Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Κοινωνική πολιτική: Κοντά στον συνάνθρωπο, δίπλα στις ευπαθείς ομάδες!

ΑΜΕΑ


Ο Δήμος Θηβαίων στηρίζει στην πράξη τα Άτομα με Αναπηρία.
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ "Άγιοι Ανάργυροι" Θήβας πραγματοποιήθηκε μουσική βραδιά στην κεντρική πλατεία όπου οι πολίτες της Θήβας έδωσαν δυναμικά το παρόν τους.
Οι Βοιωτοί καλλιτέχνες εμφανίστηκαν αφιλοκερδώς και συμμετέχουν ενεργά στην στήριξη των παιδιών.
Παράλληλα ο Δήμος παραχώρησε δημοτική έκταση στο Τάχι προκειμένου εκεί να ανεγερθεί το Κέντρο Διημέρευσης.


ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ....

Τον Απρίλιο του 2010 ο Δήμος μας σε συνεργασία με τον Δήμο Βαγίων και την ΝΑΒ συμμετείχε ενεργά στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των παλαιμάχων Βαγίων και των παλαιμάχων της Εθνικής ποδοσφαίρου. Τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν για το Κέντρο Διημέρευσης του συλλόγου "Άγιοι Ανάργυροι Θήβας".

Απο τον ποδοσφαιρικό αγώνα στο γήπεδο των Βαγίων
Ο Δήμος μας με την λήξη της κατασκηνωτικής περιόδου δεξιώθηκε τα παιδιά του Συλλόγου "'Αγιοι Ανάργυροι" και τους απένειμε αναμνηστικά για το καλωσόρισμα.

Στιγμιότυπο απο την υποδοχή των παιδιών!

"ΑΠΟΔΟΧΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΥΜΒΙΩΣΗ"

Τον Δεκέμβρη του πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων -Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ “Οι Άγιοι Ανάργυροι”, που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, σε συνεργασία με το Δήμο Θηβαίων και υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Ιστορίας, Τέχνης και Θεάτρου.
Μετά την τοποθέτησή του για την Διεθνή Ημέρα των ΑμΕΑ, ο δήμαρχος Θηβαίων Νίκος Σβίγγος, βραβευσε τον δημοσιογράφο και πολυβραβευμένο στιχουργό Κώστα Βλουτή, για την πλύχρονη προσφορά του στα ΑμΕΑ.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων βραβεύει τον κ. Κώστα Βλουτή
Τέλος, για πρώτη φορά ο Δήμος Θηβαίων έδωσε στην διάθεση των Αμεα τρεις θέσεις στάθμευσης (έναντι της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Κάδμου 42, στην Οδό Επαμεινώνδα Εφορεία) για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ο Δήμος Θηβαίων, εδώ και δυο χρόνια αποφάσισε τη μείωση κατά 50% στα δημοτικά τέλη των άπορων, πολύτεκνων, τρίτεκνων, ΑμεΑ, χρόνια ασθενών συμπολιτών μας. Δεν επιβάλαμε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και φόρους, αναγνωρίζοντας τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει ιδιαίτερα τη χώρα μας.
Αντίθετα, επαναπροσδιορίσαμε τα δημοτικά τέλη για τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.Κάνοντας επανέλεγχο των τετραγωνικών μέτρων που δήλωναν οι βιομηχανίες, διαπιστώσαμε τεράστιες αποκλίσεις από την πραγματική κατάσταση. Επιβάλλουμε πρόστιμα, και από την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών με βάση τις πραγματικές εκτάσεις των βιομηχανιών, προκύπτει για το Δήμο σημαντικό οικονομικό όφελος, που υπερκαλύπτει τη μη αύξηση των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι δημότες μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

Στα πλαίσια των κοινωνικών δραστηριοτήτων της, η Επιχείρηση υλοποιεί πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας σε παιδιά του Ειδικού Σχολείου Θήβας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται δια Ειδικού Μουσικού Εκπαιδευτή, έχει ως στόχο την συναισθηματική και επικοινωνιακή ανάπτυξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αποσκοπεί στην καλύτερη προσαρμογή τους στο άμεσο και έμμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους.


ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ

Στη δομή απασχολούνται δύο (2) άτομα με Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου Χρόνου ειδικοτήτων Κοινωνιολόγου και Επισκέπτη Υγείας, ενώ τρία (3) άτομα ειδικοτήτων Ψυχολόγου, Ιατρού και διαμεσολαβητή απασχολούνται με Σύμβαση Έργου.
Φυσικό αντικείμενο αποτελεί η λειτουργία δομής παροχής ιατροκοινωνικής φροντίδας για 395 Έλληνες Τσιγγάνους που κατοικούν στο Δήμο Θηβαίων.
Μέσω του Ιατροκοινωνικού Κέντρου προωθείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η κοινωνική προστασία των Ελλήνων τσιγγάνων με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Προσδοκάται ότι η λειτουργία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου, θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού των Τσιγγάνων της περιοχής, στην εξάλειψη φαινόμενων ειδικής νοσηρότητας μεταξύ του πληθυσμού των τσιγγάνων (αλκοολισμός, φυματίωση, μεταδοτικά νοσήματα κλπ.), στην προαγωγή της κοινωνικής τους προστασίας, στη σταδιακή τους ένταξη στον κοινωνικό ιστό της περιοχής και στην άρση της επιφυλακτικότητάς τους για οτιδήποτε οι ίδιοι, λανθασμένα, θεωρούν ως συμβατική υποχρέωση συμμόρφωσης προς κανόνες και υποχρεώσεις της οργανωμένης κοινωνικής συμβίωσης.
Η υλοποίηση του έργου συνεχίζεται με χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους, και κατά τη διάρκεια του έτους 2010, ενώ παράλληλα εξετάζεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ 2007 -2013.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Συνεχίζεται από την Επιχείρηση η υλοποίηση των Κοινωνικών Προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι, Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας, στα πλαίσια των οποίων παρέχονται υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας με κατ' οίκον νοσηλεία, ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική, οικιακή φροντίδα κλπ. σε ηλικιωμένα και ανήμπορα άτομα. Κατ' επέκταση δε οι οικογένειές τους (κυρίως οι γυναίκες) που ήταν επιφορτισμένες με τη φροντίδα τους, έχουν τη δυνατότητα να απεμπλακούν και να διευκολυνθούν στην ένταξη ή την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το Δημοτικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας, το οποίο ως δραστηριότητα είχε αδρανήσει επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνση της ΔΗΚΕΘ και υλοποιεί προγράμματα έρευνας, αγωγής υγείας, προληπτικής ιατρικής, με στόχο την προαγωγή της υγείας του γενικού πληθυσμού της περιοχής.

Συγκεκριμένα σε άμεση συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Θήβας "Ισμήνη" υλοποιείται πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας σε γυναίκες του Δήμου Θηβαίων και των δημοτικών του διαμερισμάτων σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Στήθους. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 680 εξετάσεις μαστογραφίας.
Υπάρχει συνεργασία με το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», για δωρεάν εξέταση σπίλων σε μέλη του ΚΑΠΗ του Δήμου μας.
Επίσης, υπάρχει συνεργασία με το Τμήμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας του ΚΑΤ, για την εξέταση οστεοπόρωσης σε γυναίκες κατοίκους του Δήμου μας.

Επίσης σε συνεργασία με το ΚΕΛΠΝΟ κινητή μονάδα του επισκέφθηκε την πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα με σκοπό τον έλεγχο της υγείας των οικονομικών μεταναστών για την αποφυγή διασποράς μολυσματικών ασθενειών.
Το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής πρωτοστάτησε στη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας που στάλθηκε στους αποκλεισμένους Παλαιστίνους της Γάζας.

Σε συνεργασία με τον ιατρικό Σύλλογο Θήβας, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις σε σχολεία του Δήμου μας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του νέου ιού της γρίππης.

Τέλος, ο Δήμος Θηβαίων έπειτα από την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας, με την εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων NOSTOUS (υπεύθυνη για την προώθηση του προγράμματος στην Ελλάδα), συμμετέχει στο Πρόγραμμα Πρόληψης Παιδικής Παχυσαρκίας, το οποίο πραγματοποιείται τόσο σε εθνικό όσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την αιγίδα των:
1. Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
3.Υπουργείου Ανάπτυξης, Γενικής Γραμματεία Καταναλωτή
4. Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος
5. Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
6. Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων
7. Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας.
8.Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας & Διατροφής
9. Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας
Απο την εκδήλωση στην κεντρική πλατεία
Το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ έχει ως στόχο την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και των ασθενειών που προκαλεί στους μελλοντικούς ενήλικες.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις με τους μαθητές στα σχολεία, ομιλίες και εκδήλωση στην κεντρική πλατεία με το γιγάντιο πικ-νικ.

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Το κτίριο στον Σταθμό έτοιμο για χρήση
Μέσα στα μεγάλα έργα εντάσσεται και η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.Με γοργούς ρυθμούς προχωρήσαμε στην ανακατασκευή των παλαιών αποθηκών στον Σιδηροδρομικό Σταθμό στο πλαίσιο του έργου "Βελτίωση κτιρίων για τη στέγαση κοινωνικών Υπηρεσιών" και στο μέτρο 3.6 "Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας" του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000-2006.
Στο ανακαινισμένο και σύγχρονο πλέον κτιριακό συγκρότημα θα φιλοξενηθούν κοινωνικές υπηρεσίες για την φροντίδα και την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων μας.
Το έργο που είναι ήδη έτοιμο χρηματοδοτήθηκε κατά 80% απο το ΕΤΠΑ της Ε.Ε και 20%απο Εθνικούς Πόρους καθώς και απο πιστώσεις ΣΑΤΑ.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΗ

Στο Κ.ΑΠ.Η. απασχολούνται δύο κοινωνικοί λειτουργοί.
Μία οικογενειακή Βοηθός, η οποία φροντίζει τους μοναχικούς και ανήμπορους ηλικιωμένους του κέντρου και προσφέρει τις υπηρεσίες της στο κυλικείο του Κ.ΑΠ.Η.
Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο
Ένας οδηγός λεωφορείου ο οποίος μεταφέρει τα μέλη του Κ.ΑΠ.Η. από και προς το Κ.ΑΠ.Η. αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες
Μία καθαρίστρια για τον χώρο στέγασης του Κ.ΑΠ.Η. και τέλος
Μία διοικητική υπάλληλος - γραμματειακή στήριξη του Ν.Π. από τον Δήμο Θηβαίων
Στο Κ.ΑΠ.Η. λειτουργούν επιτροπές και ομάδες αυτενέργειας από τα ίδια τα μέλη, οι οποίες απαρτίζονται από ηλικιωμένους.
Το Κ.ΑΠ.Η. σε συνεργασία με το γραφείο Κοινωνικής εργασίας σε συνεργασία με όλο το προσωπικό του κέντρου εκτός των άλλων, προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες πρόνοιας στους ηλικιωμένους της πόλης μας και τις οικογένειες τους. Καθημερινά εξυπηρετούνται ηλικιωμένοι και οι οικογένειες τους, αν χρειασθεί και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Επίσης έχουν βοηθηθεί κατά καιρούς άποροι και αυτό συνεχίζεται ανάλογα με τις δυνατότητα του Κ.ΑΠ.Η.

Εκδρομή σε Ιταλία, Αυστρία και Γερμανία
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της θητείας μας, πραγματοποιήθηκαν σειρά εκδηλώσεων, εκδρομών σε Καλάβρυτα, Αγία Λαύρα, Πόρο, Αίγινα, Βέροια- Νάουσα- Εδεσσα, Κορινθία, Πρέβεζα, Κρήτη, Πάρο, Τήνο, Ανδρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Γερμανία, επισκέψεις στα μουσεία Ακρόπολης, Μπενάκη, Πολεμικό Μουσείο, σε γηροκομεία, στο Ειδικό Σχολείο Θήβας, προγράμματα χορωδιακών ομάδων και γυμναστικής, ομιλίες από γιατρούς και άλλους επιστήμονες σε μηνιαία βάση.

Εκδήλωση την Τσικνοπέμπτη
Λειτουργεί κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα μέλη του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, και πραγματοποίηση λουτροθεραπειών.
Πραγματοποιούνται επιμορφωτικά προγράμματα σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ Βοιωτίας, όπως μαγειρική, μακραμέ και βιτρό.
Εντάσσεται στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΘ.
Η χορωδία στην εκδήλωση του ΚΑΠΗ για την νέα χρονιά
Είναι πρόγραμμα που αφορά άτομα που ζουν μόνα ή έχουν ειδικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του προγράμματος παρέχονται μέσα στο σπίτι. Μία φορά την εβδομάδα νοσηλευτικό προσωπικό επισκέπτεται αυτά τα άτομα στο σπίτι τους, ελέγχει την φαρμακευτική τους αγωγή, μετράει την πίεση και παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται όσων αφορά την προσωπική τους υγιεινή και την καθαριότητα του σπιτιού.
Πραγματοποίησε επισκέψεις με την Χορωδία του ΚΑΠΗ σε Γηροκομεία και σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής (3 σχολεία στην περιοχή των Θηβών).
Επίσης, επισκέψεις σε οικίες μελών από τις Κοινωνικές Λειτουργούς του ΚΑΠΗ μαζί με μέλη του (σε μοναχικά και ασθενή άτομα, πρόσφατης χηρείας).

Εκδήλωση για την Ημέρα τρίτης ηλικίας!
Σε συνεργασία με το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής πραγματοποιούνται στις γυναίκες- μέλη εξετάσεις μαστογραφίας, οστεοπόρωσης, καρκίνου του εντέρου και τεστ ΠΑΠ.
Με την παρουσία ιατρών δύο φορές την εβδομάδα παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης των μελών για διάφορες συνήθης ασθένειες της Τρίτης Ηλικίας καθώς και η συνταγογράφηση φαρμάκων (Ταμεία ΙΚΑ και ΟΓΑ).
Μέτρηση ζαχάρου, πίεσης και χοληστερίνης μία φορά την εβδομάδα από εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού.
Επικοινωνία με τα ασφαλιστικά Ταμεία των μελών για την παροχή διευκρινήσεων σε συνταξιοδοτικά θέματα, για την συμπλήρωση αιτήσεων και την γενικότερη εξυπηρέτηση των μελών.

Μαζί με τα μέλη του ΚΑΠΗ μας
Το ΚΑΠΗ ανέλαβε την πρωτοβουλία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου να κατατεθούν προσφορές πολιτών για την υλοποίηση σε συνεργασία με αυτό, του προγράμματος «Γραμμή Ζωής» σε μοναχικά άτομα.